+ 31 182 308000

 info@kaarskoffie.nl

Pascalstraat 13 te Reeuwijk  &
Mountbattenweg 11 te Veghel

WAAROM COÖPERATIE APAC?

Veel kleine koffieboeren in Nicaragua zoeken naar beter betaalde banen ver van huis. Coöperatie APAC is mede om deze reden ontstaan. Een coöperatie ‘van boeren, voor boeren’. 

Het doel van APAC is dat vooral de kleinere boeren hun families en de plantage kunnen blijven onderhouden en hier toekomst in gaan zien. Het probleem van de kleinere plantages is dat zij in onhandig gelegen gebieden liggen en veel zorg nodig hebben. De boeren werken hard, maar kunnen hierin eigenlijk wel wat meer begeleiding gebruiken over hoe ze bijvoorbeeld het land het meest effectief kunnen verbouwen, vruchtbaar kunnen houden  en de beste kwaliteit bonen kunnen plukken.

EEN LANGETERMIJN RELATIE

De coöperatie gaat voor de lange termijn een relatie aan met de koffieboeren. Dat zij een toekomstperspectief zien is dus wel belangrijk. 

Met microkredieten is het mogelijk om investeringen te doen in hun land, zonder hele hoge rentes te betalen. Ook krijgen zij hulp en advies op het gebied van audits, financiën en de kwaliteit van de koffie. 

Het plukken van de bonen gebeurt vaak met de hand en is erg arbeidsintensief. Alleen de rode bonen zijn de rijpe, goede bonen en dit kan betekenen dat ze niet één, maar drie keer moeten plukken om de kwaliteit hoog te houden. 


KWALITEIT WORDT BELOOND

Wanneer de boeren hun koffiebonen inleveren, worden er checks uitgevoerd. De boeren krijgen niet alleen betaald voor het gewicht, maar dus ook voor de kwaliteit van de bonen. Ze halen een sample van 100 gram met bonen uit de zak en wegen de imperfecties. Dit kan bijvoorbeeld een verkeerd geschaafde boon zijn of een niet goed uitziende boon. 

Deze imperfecties worden opgeschreven, zodat de boer precies weet wat er mis was en hier ook aan kan werken. Zij krijgen hierin advies wat zij het beste aan kunnen passen om de kwaliteit te verbeteren. 

Reynaldo en José vertellen meer over APAC

TRANSPORT EN OPSLAG

Met containers worden de gedroogde koffiebonen vervoerd naar Nederland. Drie keer per jaar krijgen wij een container van zo’n 20 ton met koffiebonen binnen. Deze gedroogde koffiebonen slaan wij op in ons magazijn in Veghel.

Iedere week gaat er een deel naar de brander. Er wordt dus niet in één keer voor een grote tijd gebrand, maar dit gaat in kleinere porties om de versheid te kunnen garanderen. 

Om de perfecte smaak te krijgen en ook constant te houden wordt de melange aangevuld met koffiebonen uit andere delen van de wereld. Deze bonen zijn ook gecertificeerd. Dit betekent dat ook deze boeren een eerlijke prijs krijgen. Het verschil is alleen dat wij deze bonen niet direct bij hen inkopen.